Kako izbrati kamin?

Na kaj moramo biti pozorni, preden se odločimo za kaminski vložek

Preden se odločite za določen kamin, si odgovorite na nekaj vprašanj. Najprej, čemu služi vaš kamin?

Če ima kamin bolj estetsko funkcijo, vam ni treba uporabljati kvalitetnejših vložkov in se osredotočati na podrobnosti, kot so sekundarno zgorevanje, največji izkoristek, idealna zrakotesnost, trdnost ipd.

Če pa je kamin predviden predvsem za ogrevanje več prostorov, se splača izbrati kakovosten kaminski vložek in ohišje. Le tako ste lahko prepričani, da bo kamin tudi po letih intenzivnega ogrevanja brez težav opravljal svojo funkcijo. V tem primeru velja razmisliti tudi o izkoristku kaminskega vložka in dolžini enkratnega kurjenja, saj pri intenzivnem ogrevanju ti dejavniki vplivajo na strošek.

Če bo kaminski vložek ogreval več kot en prostor, je priporočljivo izbrati kamin večje moči. Pogosto se zgodi, da kamin z nezadostno močjo, povezan s konvekcijskimi kanali, ne bo mogel ogreti vseh potrebnih prostorov. V želji, da bi ogrel vse potrebne prostore, lastnik doda več drv od priporočene največje količine, kar povzroči pregrevanje vložka, kar skrajša njegovo življenjsko dobo. V večini primerov je postavitev ohišja kaminskega vložka odvisna od razpoložljivosti dimnikov in izhodov. V primerih, ko se dimnik nahaja v prostoru, je pogosto bolje, da kaminski vložek postavimo poleg dimnika namesto pred njega. Asimetrijo lahko rešimo z ustreznim ohišjem. Pri izbiri oblike kaminskega vložka si velja zapomniti, da je glede kakovosti zgorevanja najbolje izbrati kamin s simetričnim kuriščem. Kotni ali trikrilni kaminski vložki ovirajo vlek dimnika, v steklu je več dima in imajo nižji izkoristek ogrevanja. To pa zato, ker se v prostorih, kjer ni stekla, zrak segreva, pri 3-panelnem kaminu pa ostane samo hrbtišče.

Kaminski vložek z vodnim plaščem združuje estetske in praktične elemente.

Je odličen, očesu prijeten dodatek k stanovanju, tudi ekonomsko ugoden. S kombinacijo kaminskega vložka z radiatorji boste dobili poceni in učinkovit vir ogrevanja.

Najpomembnejši dejavnik pri izbiri kaminskega vložka je dimnik. Priključitev kaminskega vložka na neustrezen dimnik omejuje njegovo pravilno delovanje. To vodi do dima v steklu in nepravilnega delovanja kaminskega vložka. Če je dimnik neustrezen, razmislite o gradnji drugega dimnika ali vgradnji kovinskega tridelnega dimniškega sistema. Konvekcijski kanal s kaminsko rešetko samo v prostor, kjer je kamin ali skozi steno v sosednji prostor ne zahteva kaminske turbine, lahko pa jo seveda uporabite. Pri uporabi za konvekcijske kanale, postavljene vodoravno na razdalji več kot 1,5 do 2 metra, na primer kvadratne cevi, je v večini primerov potrebna turbina.

Uporabimo lahko dve vrsti turbin, izbira pa je odvisna od primera do primera in glede na parametre kamina.

Ker se turbina kamina sliši, je priporočljiva uporaba mikroprocesorskega regulatorja hitrosti, ki omogoča znižanje hitrosti in hrupa turbine na sprejemljivo raven. Odločilni kriterij za gradnjo kamina so prihranki in pogoji gradnje. Ogenj spremlja človeka že od začetka njegovega obstoja na Zemlji. Varovala ga je pred mrazom in divjino, človek pa se jo je naučil uporabljati za pripravo hrane. Že od začetka stoletij so se ljudje ob njej srečevali in spletali vezi, zato je nekaj posebnega. Človek ne more živeti brez ognja. Današnji kamini niso neka moderna iznajdba, temveč naravno in logično nadaljevanje tradicije. Lahko bi rekli, da v zadnjih letih kamin ni več luksuz. V vse več domovih se pojavlja kot alternativni vir toplote in moderen dodatek na hodnikih in sobah za goste. Ustvari edinstveno vzdušje v hiši. Pri izdelavi okvirja kamina morate skrbno izbrati vrsto kamna. Posamezne vrste se ne razlikujejo le po videzu in lastnostih, ampak tudi po uporabi.