Bio kamini - izbor

Plameneči ogenj v kaminu je vedno dajal vtis udobja, miru, topline in prijetnosti. Vendar si klasičnega kamina ne more privoščiti vsak. Pogosto tega ne dovoljujeta nosilna sposobnost stropa in pomanjkanje dimnika. Danes pa lahko klasični kamin nadomestimo z bio kaminom.

Kaj je bio kamin?

Bio kamin je okolju prijazen kamin, ki ne onesnažuje okolja in ne povečuje vašega ekološkega odtisa. To je pravilna opredelitev. Vendar ne pove veliko, razen morda tega, da gre res za okolju prijazen grelnik.

Bio kamini, okolju prijazni kaminski vložki ali kamini brez dimnika, ki kurijo posebno bioolje in pri katerih gori čudovit rumeni ogenj naravnega videza, so sodobna zamenjava za običajne kamine. Ti kamini so zaradi svoje zasnove lahko nameščeni tudi v majhnih prostorih. Na voljo so v številnih vrstah, zato so primeren sodoben dodatek ne le za hiše, temveč tudi za montažna stanovanja, pisarne, restavracije, hotele, prodajne prostore ali druge reprezentativne prostore.

Bio kamini - spletna trgovina

Bio kamini so na voljo na spletu v spletnih trgovinah in ne v trgovinah z opeko in malto. To je verjetno zato, ker je to res novost in lahko spletne trgovine lepo predstavijo različne različice biokaminov, možnosti njihove postavitve, običajno pa je na voljo tudi natančen opis delovanja in delovanja kaminov na bio. Na spletnih straneh trgovin je običajno na voljo galerija fotografij, kjer si lahko ogledate fotografije že nameščenih kaminov, novih izdelkov in tudi postopek namestitve kamina bio v prostor. Pogosto so na voljo tudi nasveti, ki vam bodo olajšali odločitev o nakupu ekološkega kamina in vam kasneje pomagali pri njegovem upravljanju. Ni nujno, da so bio kamini sodobno oblikovani, ampak imajo lahko na primer tudi rustikalno obliko.

Peči in kamini VERMONT CASTINGS

Peči in kamini tega ameriškega podjetja so najboljše kakovosti, kar jih lahko najdete na trgu. Imajo bodisi nekatalitični bodisi katalitični sistem izgorevanja, vsak od teh sistemov pa ima svoje prednosti, ki jih boste cenili pri vsakodnevni uporabi. Preden naročite peč ali kamin tega podjetja, se obrnite na pooblaščenega prodajalca in si pustite peč demonstrirati. Poleg tega vam bodo zagotovo z veseljem pomagali pri izbiri ter zagotovili strokovne informacije in nasvete o tem, kateri kamin bo idealen za vas. Te peči imajo visoko kalorično vrednost in odličen sistem dogorevanja, tako da izkoristijo vso možno energijo in proizvedejo več toplote brez povečane porabe. Poleg tega drva v peč dodajate z vrha, zato lahko pozabite na iskre in pepel, kar je najbolj udoben sistem hranjenja. Poleg tega lahko pozabite tudi na zajemalko pepela, saj vgrajena rešetka in pepelnik pri večini modelov zmanjšata količino odpadkov, povezanih z odstranjevanjem pepela.

KFDesign kamini

Kamini KFDesign so najbolj elegantna stvar, ki jo lahko ponudite svoji notranjosti, vendar še vedno v visokokakovostnih pogojih. Surovi beton, kamen, les, keramika, omet, steklo in jeklo so materiali, v katerih družbi in skoraj asketičnem zaključku je ogenj videti najbolje, a so še vedno funkcionalni in varni. Poleg tega za kamine te blagovne znamke ne potrebujete stanovanja ali hiše ogromnih dimenzij, saj imajo rešitve za manjše notranjosti, v katerih kamin še vedno izstopa po svoji izvirnosti. V večjih prostorih lahko uporabite originalne kamine, ki jih ponuja podjetje, kot je stekleni kamin, pri katerem je ogenj viden z obeh strani, kar ustvarja učinek "ognjene stene", ki ognju doda globino in vas pripravi na nepozabno doživetje. 

Iz kakšnega materiala so izdelani ekološki kamini?

Običajno gre za visokokakovostne materiale, kot so kaljeno steklo, kamen, jeklo in nekatere vrste lesa. Vsi ti materiali so med seboj kombinirani, bodisi v sodobnem bodisi v klasičnem dizajnu. Noben od bio kaminov ne potrebuje dimnika, zato jih lahko postavimo kamor koli. Tudi ti kamini so lahko postavljeni tako v zaprtih prostorih kot na prostem. 

Koliko toplote odda bio kamin?

Biokamin ne more v celoti ogreti prostora. Je predvsem dekorativni in estetski element prostora, ki ob gorenju daje zelo prijeten, pomirjujoč in topel občutek. Ker proizvede približno 7,1 kWh toplote na uro gorenja, ga je mogoče obravnavati le kot dodatek k obstoječemu ogrevanju.

Kako deluje biokamin?

Bio kamin uporablja bioalkohol, ki se proizvaja samo iz naravnih rastlinskih materialov, kot so koruza, melasa ali krompir.
Gre za popolnoma naraven izdelek, ki je posebej izdelan za kamine, je primeren za večkratno uporabo, prečiščen in filtriran ter neuporaben za druge potrošniške namene. Bioalkohol gori v škatlah, ki so znotraj kaminske peči. Ker se ne kadi in ne proizvaja hlapov, kamin ne potrebuje dimnika. Edino vzdrževanje je pranje izgorelih škatel pod tekočo vodo. Nato se ponovno napolnijo in jih je mogoče ponovno prižgati. Če izberete večjo vrsto ekološkega kamina, je bolje izbrati vrsto z gorilnikom z neprekinjeno odprtino, kjer je mogoče regulirati izgorevanje. To je priporočljivo, čeprav ekološki kamin oddaja le minimalno toploto.

Poraba bioalkohola v ekološkem kaminu je približno 1 liter na približno 2-3 ure, odvisno od zmogljivosti kamina. Ali je kurjenje bioalkohola škodljivo? Kurjenje bioalkohola sploh ni škodljivo. Zato ni treba skrbeti za zdravje ljudi ali hišnih ljubljenčkov v prostoru. Med kurjenjem ne nastajajo nevarni hlapi ali snovi, sproščata se le vodna para in ogljikov dioksid. Obe snovi izdihamo tudi ljudje. Kljub temu je priporočljivo pogosto prezračevanje, tako kot pri kuhanju v kuhinji. V prostoru, kjer je biokamin, je priporočljivo gojiti tudi žive rože, ki lahko čistijo zrak.

Prednosti ekoloških kaminov

 • Za vgradnjo niso potrebne strukturne spremembe
 • Delovanje z minimalno posadko
 • Čisto izgorevanje, brez prahu in pepela
 • Spomladi in jeseni lahko prostor zelo dobro zalijemo
 • Slabosti bio kaminov

 • Nizka toplotna moč
 • Biokamin ni mogoče uporabljati kot edini vir toplote, vedno je potrebna kombinacija z drugimi viri toplote
 • Posebno gorivo za delovanje Višja nakupna cena
 • Klasični kamin ali bio kamin

  Klasični kamin se lahko uporablja tudi kot edini vir toplote, seveda odvisno od oblike kamina. Toplota, ki jo oddaja klasični kamin, lepo ogreje, med gorenjem pa lahko slišite prijetno prasketanje lesa.

  Pomanjkljivost v primerjavi z bio kaminom je potreba po več čiščenju, zlasti pri čiščenju kamina. Prav tako so pri nakupu klasičnega kamina potrebne določene konstrukcijske spremembe, katerih stroški niso zanemarljivi. Poleg tega mora klasični kamin dvakrat na leto pregledati dimnikar. To je zakonska obveznost. V primerjavi z običajnim kaminom je bio kamin popolnoma čist, brez pepela ali prahu v prostoru. Lahko ga namestite brez kakršnih koli strukturnih sprememb in ga celo postavite na mizo. Pregledi ali večje vzdrževanje niso potrebni. Bio kamini so skoraj brez vzdrževanja.

  Njihova slabost v primerjavi z običajnimi kamini je nizko toplotno udobje. Bio kamin ne more brez običajnega ogrevanja. To je bolj ali manj sodoben dodatek k notranjosti ali zunanjosti.

  Kakšne vrste kaminov na bio gorivo je mogoče najti na trgu?

  Bio kamini imajo zelo široko paleto oblik. Ne le, da jih namestite na steno, temveč jih lahko postavite tudi v prostor, na primer v vodnjak.

  Vrste biokaminov:

 • Namizni biokamini - imajo kvadratno ali okroglo obliko, postavite jih lahko na mizo ali na tla, odvisno od velikosti, ki jo izberete. Njihova cena se giblje od 65 EUR.
 • Prostorski bio kamini - vgrajeni so na tleh, njihov videz spominja na akvarij. Običajno so pravokotne, obstajajo pa tudi trikotne in okrogle oblike. Zanimiva lastnost kaminov surround je plavajoči biokamin, ki ga lahko prižgete in pustite plavati na primer na ribniku. Cena teh bio kaminov se začne pri dva tisoč kronah. Stenski bio kamini - izdelani so iz stekla, nerjavnega jekla, v ponudbi pa najdemo tudi stenske bio kamine klasične in oblikovne oblike. Ti kamini so nameščeni na steno, njihova cena pa se začne pri 65 EUR.
 • Kotni bio kamini - kot pove že ime, jih vgradimo v kot, cena pa je od 200 EUR.

 • Bio kamini so na voljo tudi z dodatki v obliki keramičnega lesa, ki povečajo občutek pravega gorenja. Na kaj je treba biti pozoren pri ekološkem kaminu? K bio krbům je nabízeno i příslušenství v podobě keramického dřeva, které znásobí pocit opravdového hoření.

  Če se vam pri nalivanju bioalkohola v rezervoar v kaminu zgodi, da se alkohol razlije, nikar ne prižigajte kamina. Razlite dele kamina je treba najprej očistiti. Prav tako nikoli ne nalivajte bioalkohola v rezervoarje kamina, ko kamin še vedno gori. To velja kljub temu, da je organski kamin mogoče zelo dobro pogasiti.